Eigenschappen composiet

Een duidelijk overzicht van de voordelen en nadelen van een composiet keukenblad.

  • De hardheid is vergelijkbaar met die van graniet. Door de hardheid van het composiet is het materiaal krasvast, slijtvast en stootvast. Dit maakt composiet een goed materiaal voor aanrechtbladen.
  • Door de hoge dichtheid van het composiet heeft het composiet een homogene dichte structuur. Hierdoor trekken vloeistoffen, vuil en vlekken moeilijk in het keukenblad. Deze eigenschap maakt een composieten keukenblad erg hygiënisch.
  • Ondanks hoge dichtheid heeft het materiaal geen volledige dichte structuur. Hierdoor kunnen natte plekken langzaam in het keukenblad trekken wat onherstelbare vlekvorming veroorzaakt. Laat vooral agressieve of zure vloeistoffen niet te lang op het composiet liggen.
  • Een werkblad van composiet is hittebestendig. Bij grote temperatuurverschillen kan echter wel thermoshock optreden waarbij het materiaal kan scheuren of barsten. Ook kan bij blootstelling aan bijvoorbeeld een hete pan het bindmiddel blijvend verkleuren.
  • In tegenstelling tot massief hout “werkt” een keukenblad van composiet niet.

Qua prijs ligt composiet op hetzelfde prijsniveau als graniet. Een goedkoper alternatief is een werkblad van kunststof.